Látnivalók

Fedezze fel Kemence község környékének legszebb látnivalóit. Az alábbi helyszínek és nevezetességek várják a Börzsöny hegység északi részén.

Apródok útja tanösvény

Apródok útja tanösvény

Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk községből Drégely várának romjáig kalauzolja a látogatót nyolc állomáson, tájékoztató táblák segítségével.

Drégelyvár

Drégelyvár

A Börzsöny északi részén, a Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára.

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ

Drégely várának látogatását teljessé tevő, kihagyhatatlan programpontja a Drégelypalánkon a falu központjában kialakított, új, interaktív, jól átgondolt, látogatóbarát látogatóközpont, a Szondi Kiállítótér.

Csóványos

Csóványos

A Börzsöny legmagasabb pontján álló toronyból az ország egyik legkülönlegesebb, leginkább hegyvidéki hangulatú kilátása tárul fel.

Honti szakadék

Honti szakadék

Az egyik leghíresebb hazai őstörténeti emlékhelynek számít a Börzsöny legszebb természeti látványosságai közé tartozó Honti-szakadék, illetve, ahogyan a helybéliek nevezik, a Honti-szakadás természetvédelmi területe, mely a tudósok szerint az Ős-Ipoly medre volt.

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén a több mint száz éves csarnavölgyi főág nyomvonalán közlekedik.

Kemencei kálvária és Szentsír

Kemencei kálvária és Szentsír

A kávária és Szentsír 1910-1912 között készült Bodó János káplán és a falu legényegylete által a Szőlőhegy oldalába. A kálvária lábánál volt egy természetes üreg, ebből Bodó atya Szentsírt alakított ki.

Kemencei Tájház

Kemencei Tájház

Faoromzatú, hosszúfolyosós, jellegzetes felvidéki házban rendezték be a falu helytörténeti kiállítását. Ha kíváncsiak vagyunk egy régi, klasszikus parasztház felépítésére, berendezésére, a benne élők mindennapi életére, akkor mindenképpen keressük fel a kemencei tájházat!

Királyháza

Királyháza

Királyháza nevét Mátyás királyról kapta, akinek kedvelt vadászterülete volt ez a vidék. Később más főúri méltóságok is szívesen vadásztak erre; a közeli hegyek között ejtette el ezredik szarvasbikáját József főherceg 1909. szeptember 24-én.

Nagy-Hideg hegy

Nagy-Hideg hegy

Az ország egyik legmagasabb fekvésű, kőből épült menedékháza egész évben nyitva tartó szálláshellyel és étteremmel várja a turistákat a Börzsöny síparadicsomában, Nagy-Hideg-hegyen, az Országos Kéktúra útvonalán.

Nógrádi vár

Nógrádi vár

A romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó nógrádi vár már messziről feltűnik a Börzsöny keleti szélén álló magányos 286 m magas andezitkúpon.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark

Diósjenői Erdei Szabadidőpark

Az Erdei Szabadidőparkban lehetőség nyílik családok hétvégi kikapcsolódására, osztálykirándulásra, családi nap, valamint céges rendezvény, csapatépítő tréning szervezésére.